Mobile menu

Evenementen

29 februari 2020

10:00 uur - 17:00 uur

Open Workshop: onze natuurlijke staat

De taak van het autonome zenuwstelsel is om ervoor te zorgen dat we overleven op momenten van gevaar en openbloeien in tijden van veiligheid.

Om te kunnen overleven, moeten we bedreigingen kunnen herkennen en moet er een overlevingsrespons worden geactiveerd. Dit leidt vaak tot 2 soorten verdedigingsstrategieën: mobilisatie (met vechten of vluchten als doel) en immobilisatie (met verbergen als doel).

Voor openbloeien is precies het tegenovergestelde nodig. Het meest recente onderdeel van het zenuwstelsel bevordert sociaal gedrag en heeft een gezicht-hartverbinding. Volgens de polyvagaaltheorie zorgt die gezicht-hartverbinding bij mensen voor een geïntegreerd sociale-betrokkenheidssysteem dat veiligheidssignalen afgeeft en oppikt bij soortgenoten via gezichtsuitdrukkingen en klanken, waardoor we kunnen beoordelen of we veilig zijn.

Als we dit vermogen tot activering, remming en flexibiliteit van reageren niet hebben, maakt dat ons leven zwaar. Veel mensen leven voortdurend in een vorm van overleven.

Vandaag verkennen we de mogelijkheden om de overlevingsrespons te kalmeren en  gevoelens van veiligheid, verbinding en geluk te activeren.

In elke workshop combineren we theorie, mentaal-emotionele oefeningen en lichamelijke interventies.