Mobile menu

Blog

ZhiNeng QiGong

vrijdag, 3 mei 2024

We hebben net een maand in China vertoefd voor een maand opleiding “Healing met ZhiNeng Qigong”, waarbij we -voor zover we nog niet overtuigd waren van de mogelijkheid – nog meer onder de indruk zijn van het zelfhelend vermogen van de mens. Hieronder even de principes van ZhiNeng Qigong.

 

 

 

 

Dr Pang, de oprichter van ZNQG, publiceerde in 2015 “traditional methods: theory and practice”.

Dr Pang is zowel afgestudeerd als Westers arts als Oosters arts en is specialist in diverse oosterse gevechtsporten.

Hij is erin geslaagd een holistische theorie uit te bouwen die de werking van het universum (en dus ook de mens) verklaart. Hij combineert elementen uit het Taoisme, confucionisme en boeddhisme. Hiervoor gebruikt hij (zoals daarna in de Quantumfysica onderzocht) massa, energie en informatie. Waarbij informatie (of de mind) het leidende onderdeel is.

De essentie van ZhiNeng QiGong volgens Dr Pang Ming:

“QIGONG IS HET VERFIJNEN VAN HET BEWUSTZIJN OM DE ENERGIE IN HET LICHAAM TE VERHOGEN. DIT LEIDT TOT EEN BETERE GEZONDHEID, EEN HARMONIEUZE VERHOUDING TUSSEN LICHAAM EN GEEST, EN TOT EEN ONTWAKEND SPIRITUEEL LEVEN”

Wat is Qigong?

QiGong is een holistisch systeem waarbij lichaam en geest betrokken zijn. Het is bewust  omgaan met de energie in en om het lichaam.

Wat is ZhiNeng Qigong?

ZNQG is een QiGong vorm die zowel zeer specifieke oefeningen bevat als een grondige theoretsiche basis.

Wat is het doel van ZNQG?

Door het uitwisselen van levensenergie van jezelf (inner consciousness) en de natuur (outer consciousness) kan je je energie aanvullen en vernieuwen en je lichaam en hersenen voeden.

Het doel van ZNQG is de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens – natuur – maatschappij en deze wetten toe te passen door oefening en zelfontwikkeling.

ZNQG maakt gebruik van focus en beweging.

Combinatie: door met aandacht de beweging te volgen of begeleiden, versterk je het effect van de energiesturing.

 

 

Welke methodes gebruikt ZNQG?

ZNQG benadrukt het bewust gebuiken van de mind. We concentreren ons op onze bewegingen. Door ons bewust te zijn van ons lichaam, worden we bewust van ons denken. Door je bewustzijn te trainen, kom je dichter bij de kern van je eigen zijn en ontwikkelt je je vaardigheden en kwaliteiten.

We gebruiken in essentie drie methodes in onze workshops om de Qi in beweging te brengen (opwekken – richten – leiden – aantrekken):

Bij ZNQG trainen en gebruiken we de mind zeer bewust.

Welke theorie vormt de basis?

De Hunyuan Entirety Theory vormt de basis van ZNQG. Het is een allesomvattende theorie die verwijst naar de holistische opvatting van het leven. De Chinese filosofie stelt dat alles in het universum opgebouwd is uit de fijnste en meest pure Qi, een soort “bronsubstantie” die de basis is van “alles wat is” waaruit het hele universum en alles daarin bestaat. (cfr quantumfysica)

Deze HunYuan Qi bestaat uit drie met elkaar verstrengelde en ondeelbare elementen waaruit alles is opgebouwd. Deze drie-eenheid vind je terug op alle bestaansniveaus en in alle bestaansvormen. Alles wat bestaat heeft zijn eigen HunYuanQi  en zijn eigen HunYuanBody met eigen specifieke kwaliteiten. Elk fenomeen dat ontstaat is een unieke combinatie van deze drie elementen (informatie – energie – materie) (cfr DNA)

De HunYuanQi van elk fenomeen kan zich op verschillende manieren manifesteren, waarbij sommige elementen verborgen kunnen zijn.

Energiecentrum Element Verborgen Voorbeeld  
Hoofd

Mentaal/spiritueel

informatie materie en energie zijn verborgen gedachten, inspiratie Het hoofd is de opslagplaats voor qi van het zenuwstelsel en is verbonden met het universele bewustzijn
Borst

emotioneel

energie materie en informatie zijn verborgen een elektrisch of magnetisch veld De qi van hart en longen houdt onze organen gezond.
Buik/bekken

Fysiek: plek voor onze kracht, vitaliteit en sexuele energie

materie energie en informatie zijn verborgen voorwerpen die we waarnemen met onze zintuigen In het buik-bekkengebied wordt de qi van het hele lichaam opgeslagen. Het is onze batterij, die ons lichaam voedt en beschermt.

 

Onze mind kan informatie aan de Qi toevoegen die dan als helend instrument veranderingen in het lichaam kan introduceren.

 

Chinese healers

 

Wat is de HunYuanQi van de mens?

De HunYuanQi van de mens is een combinatie van de prenatale of oorspronkelijke Qi en de posnatale of verworven Qi.

De oorspronkelijke Qi ontstaat op het ogenblik van de samensmelting van de zaadcel en de eicel. De opgenomen Qi bouwen we op na de geboorte door (op-)voeding, omgeving, …

Zoals alle HYQ is het een combinatie van  vorm, energie en informatie. Als de informatie van die eenheid verandert, verandert ook de kwaliteit van de vorm en de energie. De mens is in staat bewust veranderingen aan te brengen in de kwaliteit van de eigen HYQ. De menselijke HYQ volgt zowel de bewuste als de onbewuste bewegingen van de mind. Intentie is een bewuste beweging. Gedachte is een onbewuste beweging.

Als HYQ overvloedig aanwezig is in het lichaam, kunnen alle lichaamsfuncties en alle lichaamsdelen normaal ontwikkelen; kunnen ziekten worden geëlimineerd, gezondheid verbeterd en potentieel verhoogd.

In (meerdaagse) workshops zullen we:

Spoonbending als superability