Mobile menu

Blog

Gewoontes

zondag, 17 mei 2015

In vorige artikels heb ik geschreven: (1) wat stress precies is in onze biologische evolutie, (2) hoe het autonoom zenuwstelsel reageert wanneer we met een potentieel stressvolle gebeurtenis worden geconfronteerd, (3) wat er zich afspeelt in onze hormonenhuishouding en (4) hoe de hersenen beïnvloed worden door stress.

Vandaag wil ik je iets vertellen over hersenpatronen.

gewoontes

 

 

Door de herhaling van deze gedachtenpatronen worden programma in je lichaam ingesleten tot onbewuste emotionele reacties, gedragingen en gedachten. Elke gedachte stuurt een chemische signaal naar het lichaam, waardoor dit een bijpassende reeks reacties op gang brengt, die overeenkomen met wat het brein denkt: hormonen roepen het bijhorende gevoel op. Op een bepaald ogenblik, afhankelijk van de chemische feedback die het brein ontvangt, zal het meer gedachten genereren die stoffen produceren die overeenkomen met hoe het lichaam zich voelt. We beginnen dus eerst te voelen zoals we denken en vervolgens beginnen we te denken zoals we ons voelen: het lichaam heeft de leiding overgenomen! Door jarenlang bepaalde dingen te denken en op dezelfde manier te voelen en vervolgens op één lijn met die gevoelens te denken, hebben we een gememoriseerde zijnstoestand uitgeroepen waarmee we onszelf definiëren: “ik ben boos”, “ik ben onzeker” … Aangezien je lichaam deze reacties heeft vertaald in een reeks automatische programma’s, reageer je 95% van de tijd onbewust. Vandaar dat het ook zo moeilijk is om te veranderen alleen door gebruik te maken van je bewuste wil.

Schermafbeelding 2015-03-29 om 17.25.43

Het is dus van belang dat je leert je je bewust bent, op elk moment van de dag, 7 dagen op 7, van je gevoelens en gedachten. Door  je emoties te leren managen zal je je brein creatiever, efficiënter en effectiever kunnen inzetten.